top of page
Mandala.jpg

DE MANDALA
DE WEERSPIEGELING VAN DE ZIEL

Wat is een mandala?


Een mandala is een cirkelvormige figuur en betekent 'cirkel' of 'wiel'. Al van oudsher vormt dit symbool in vele culturen een prachtig hulpmiddel bij meditatie.
Het brengt je tot innerlijke rust en stilte, kortom, de mandala leidt tot innerlijke verrijking, inspiratie en bewustwording. Het maken van mandala';s voert je mee op reis naar binnen, een reis die altijd doorgaat en steeds nieuwe vormen aanneemt. De mandala is een oud symbool van heelheid (holeness), al-één-zijn.
 
Er zijn  verschillende manieren om mandala's te maken. In mijn praktijk kies ik voor 'intuïtief mandalatekenen'. Wanneer je intuïtief een mandala tekent, ga je zuiver op je intuïtie af, zonder je gedachten in te schakelen. Binnen de cirkel ga je vormen en kleuren zetten die niet vooraf bewust gekozen werden. Het kleurpotlood wordt namelijk blindelings uit een kleurdoos genomen, de punt wordt neergezet op het blad, binnen de cirkel. De cirkelruimte wordt vrij ingekleurd vanuit gevoel en intuïtie.
Intuïtief mandalatekenen is de zuiverste vorm van mandalatekenen omdat de gedachten en het bewuste handelen worden uitgeschakeld.

Na een intense studie van twee jaar, zag ik dat de intuïtief getekende mandala de weerspiegeling is van onze ziel. Gedachten, emoties en het innerlijke worden in beeld gebracht. Door deze vorm van tekenen komen heel wat gegevens en informatie vrij die niet door het bewuste, maar door het onbewuste worden 'gevormd' en 'ingekleurd'. Onze schaduwzijden worden in het licht gezet, onze blinde vlek wordt zichtbaar. Het bijzondere is dat wanneer we ons bewust worden van ons onbewuste, het proces naar eenwording met onszelf kan aanvangen.
Intuïtief mandalatekenen is een weg naar de oorsprong van blokkades ter bevordering van de algehele gezondheidstoestand van de mens.
De mandala is een prachtig werkinstrument voor volwassenen, maar ook in het bijzonder voor kinderen. Door mijn studie merkte ik het enorme belang van een kindertekening op.
Hoe eerder angsten, blokkades, pijnpunten, enz. worden opgemerkt, hoe sneller er ondersteuning kan aangereikt worden, hoe krachtiger en evenwichtiger dat dit kind (en later als volwassene) in het leven komt te staan.

Naast individuele consulten, geef ik in mijn praktijk ook workshops/cursussen voor kleine groepjes. Mijn boek 'DE MANDALA: DE WEERSPIEGELING VAN DE ZIEL' wordt hierbij als lesmateriaal gebruikt.

bottom of page